Βαλίτσες ΧΩΡΙΣ άγχος

Το άρθρο αυτό σου το προσφέρει η Δανάη, το νεότερο μέλος της (πολύ) μικρής μας ομάδας, που απ’ ΄ό,τι φαίνεται φέρει δικαίως τον τίτλο της «Γητεύτριας των Bαλιτσών».

Απόλαυσέ το λοιπόν και προπαντός φρόντισε να
εκτυπώσεις την πρακτική λίστα αποσκευών ώστε να μπορέσεις και στην πράξη να οργανωθείς πιο εύκολα.

Σας εύχομαι ήρεμο ταξίδι χωρίς περιττό άγχος! Σουζάννα 🌷


Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι άδειες πλησιάζουν και για όσους είναι τυχεροί ήρθε επιτέλους η ώρα να οργανώσουν τις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές.

Στο χωριό ή σε κάποιο εξοχικό φίλου, για λιγότερες ή περισσότερες μέρες όσοι καταφέρουν να φύγουν είτε κοντά, είτε πιο μακριά, αρχίζουν να νιώθουν τον ενθουσιασμό του ταξιδιού. Και με τις βαλίτσες..? Ωχ… ΠΑΝΙΚΟΣ! 😱

«Να μην ξεχάσω τίποτα, αλλά να μη βρεθώ να κουβαλάω και όοοοολο το σπιτικό μαζί. Ειδικά με τα παιδιά το άγχος μεγαλώνει και για το χώρο στις αποσκευές.»

Ειδικά αν κάποιος πρέπει να ταξιδέψει με πλοίο ή και αεροπλάνο, έχει και τον επιπρόσθετο πονοκέφαλο να χωρέσει όλα τα απαραίτητα σε αυτά τα μικροσκοπικά (φαινομενικά) βαλιτσάκια.

Ακόμα και αν πηγαίνεις κάπου με αυτοκίνητο και ο χώρος που θα πιάσουν οι αποσκευές δεν είναι τόσο περιοριστικός, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φορτωθείς περιττά πράγματα, περιττό βάρος και ταλαιπωρία, να κουραστείς για να τα διπλώσεις και να τα πακετάρεις, μόνο και μόνο για να τα γυρίσεις πίσω τελικά αφόρετα και ξανά τσαλακωμένα..!  


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η οργάνωση σε 6 βασικά σημεία είναι ήδη η μισή δουλειά όσον αφορά το πακετάρισμα για ταξίδι:
1. Λίστα του τι θα πάρουμε μαζί (SOS!)
2. Πώς διπλώνουμε σωστά τα ρούχα για εξοικονόμηση χώρου
3. Πώς θα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ πλήρως το χώρο της αποσκευής
4. Σκέψου ΠΡΑΚΤΙΚΑ όταν φτιάχνεις βαλίτσες
5. Μίλα με τα παιδιά!
6. Ξεχωριστές Βαλίτσες;; (για ποιο λόγο;)

  1. ΛΙΣΤΑ του τι θα πάρουμε μαζί 📝

Αυτό είναι ίσως ΤΟ πιο σημαντικό και ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ όλων των άλλων!

Κάνε πάντα πρώτα μια ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ λίστα με όλα όσα θα χρειαστείς.

Για να σε βοηθήσω, έχω ετοιμάσει εδώ μια έτοιμη λίστα για εκτύπωση, εννοείται συμπληρώνεις ό,τι θέλεις!
(Συστήνω να την εκτυπώσεις σε Α5.)

 
Λίστα για βαλίτσες και φαρμακείο ταξιδιού για εκτύπωση

Δωρεάν Λίστα για εκτύπωση (περιέχει οδηγό για το περιεχόμενο της βαλίτσας, φαρμακείο ταξιδιού, βασικα΄ ομοιοπαθητικά κλπ., φυσικά συμπληρώνεις ό,τι θέλεις!)

 

Τη λίστα προσπαθώ να την ετοιμάζω ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ μια εβδομάδα πριν το ταξίδι. Έτσι ξέρω περίπου πόσα και ποια ρούχα θα χρειαστώ και αποφεύγω να τα φορέσω την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι. Με τόσες ετοιμασίες δεν υπάρχει λόγος να αγχώνομαι ότι θα χρειαστεί να πλένω και να σιδερώνω τελευταία στιγμή!

Μερικές μέρες πριν το ταξίδι βρες 10’-15’ που θα έχεις ησυχία και φτιάξε μια λίστα με τα ΠΑΝΤΑ: Ρούχα, εσώρουχα, μαγιώ, κάλτσες, καλλυντικά, φαρμακείο, βιβλία, μαρκαδόρους και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείς.

Με τη λίστα αυτή θα μπορείς πολύ γρήγορα να ετοιμάσεις τελικά τις βαλίτσες. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν κάτι είναι περιττό ή να μην ξεχάσεις κάτι απαραίτητο, οπότε θα έχεις και λιγότερο άγχος στο πακετάρισμα. 

Γιατί: όταν ανοίγουμε μια βαλίτσα και απλά αρχίζουμε να τη γεμίζουμε, 9 στις 10 φορές θα πάρουμε παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε και θα ξεχάσουμε κάτι από τα άκρως απαραίτητα. 😳

Την ίδια λίστα μπορείς να την κρατήσεις και να την χρησιμοποιήσεις και την επόμενη φορά, προσαρμόζοντας μόνο τις αλλαξιές των ρούχων ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πόσα ρούχα να πάρω μαζί;

Αν πχ. φεύγεις για 10 μέρες κατά πάσα πιθανότητα 5-6 αλλαξιές ρούχα θα σου φτάσουν και με το παραπάνω. Δηλαδή υπολόγισε 1 αλλαξιά ανά 2 μέρες συν 1 αλλαξιά ‘ασφαλείας’. Τα παντελόνια συνήθως λερώνονται λιγότερο οπότε μπορείς να υπολογίσεις 1 παντελόνι για κάθε 3 μέρες. Στα εσώρουχα ισχύει το αντίθετο, δηλαδή όσα και οι μέρες που θα λείπεις, συν 1-2 έξτρα.

Φυσικά κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και ο καθένας ζει (και λερώνεται) διαφορετικά. Οπότε σκέψου τις ανάγκες της δικής σου οικογένειας και προσάρμοσε τη λίστα σου ανάλογα.

Ρούχα

Διάλεξε ΜΟΝΟ ρούχα που αγαπάς, σου κάνουν και σε βολεύουν.

Η μπλούζα που μένει στη ντουλάπα από πρόπερσι και δεν την έχεις φορέσει γιατί θεωρείς ότι δε σε κολακεύει πια ή το παντελόνι που πήρες στις εκπτώσεις ένα νούμερο μικρότερο με την ελπίδα ότι θα χάσεις εκείνα τα 2 κιλάκια των Χριστουγέννων δε χρειάζεται να έρθουν μαζί σου στις διακοπές, γιατί πολύ απλά δε θα τα φορέσεις ούτε τότε…

Επίσης αν πας διακοπές στο βουνό και σκοπεύεις να κάνεις ορειβασία, προφανώς το πανέμορφο αέρινο φορεματάκι, δεν έχει θέση στη βαλίτσα.

Καλλυντικά

Το ίδιο ισχύει και με τα καλλυντικά.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κουβαλήσεις όλες τις σκιές,όλα τα ρουζ και όλα τα κραγιόν σου. Το έχω κάνει στο παρελθόν και σε διαβεβαιώ πως, τις λίγες φορές που τα χρειάστηκα (γιατί έτσι κι αλλιώς, λίγο το μαύρισμα, λίγο η χαλαρή διάθεση, στις διακοπές βαφόμαστε πολύ λιγότερο) κατέληξα να χρησιμοποιώ τα 1-2 που αγαπώ και με βολεύουν περισσότερο.

Παπούτσια

Πριν αρχίσεις να πακετάρεις σκέψου ποιά είναι τα πιό κατάλληλα για εκεί που πας. Σαγιονάρες για την παραλία, πέδιλα, πλατφόρμες, αθλητικά..? Σκέψου ποιά είναι τα άκρως απαραίτητα και βάλε μόνο αυτά στη λίστα! Συνήθως αρκεί από ένα ζευγάρι αθλητικά, «καλά», πέδιλα, σαγιονάρες και παντόφλες.


2. Πώς διπλώνουμε ΣΩΣΤΑ τα ρου΄χα για εξοικονόμηση χώρου

Προς Θεού δεν υποστηρίζω ότι είμαι γκουρού της νοικοκυροσύνης αλλά η ανάγκη σε κάποιο οικογενειακό ταξίδι να χωρέσω τα πράγματα της 4μελους οικογένειας μου σε χειραποσκευές με οδήγησε να βρω απλά κολπάκια για να τα καταφέρω. Και πίστεψέ με, το δίπλωμα παίζει ΠΟΛΥ σημαντικό ρόλο.

Θήκες Αποθήκευσης

Για ορισμένες κατηγορίες ρούχων βολεύουν πολύ οι θήκες αποθήκευσης ή τα σακουλάκια τροφίμων με ερμητικό κλείσιμο.

Θα σου δείξω παρακάτω πώς! Εκεί μπορείς να βάλεις ξεχωριστά τα εσώρουχα του καθενός, τα μαγιώ, τα ρούχα των παιδιών και ό,τι άλλο μπορεί να σε βολεύει.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο γιατί : 

  • Μπορείς έτσι να μειώσεις το χώρο που σου πιάνουν αυτά τα ρούχα στη βαλίτσα

  • Εκεί που θα φτάσεις μπορείς εύκολα να αδειάσεις τις βαλίτσες βγάζοντας τις θήκες αντί για μεμονωμένα ρούχα

  • Μπορείς εύκολα να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πόσα καθαρά ρούχα σου μένουν από κάθε κατηγορία.

 

Εδώ ένα παράδειγμα για θήκες αποθήκευσης ρούχων.

 

Βαρελάκια

Δίπλωσε οπωσδήποτε σε βαρελάκια. Αυτό βολεύει πολύ σε ρούχα όπως παντελόνια, βερμούδες, t-shirt, μποξεράκια κλπ.

 
 

Ρούχα «Πασπαρτού»

Ρούχα που δεν τσαλακώνουν εύκολα, όπως π.χ. κάποια γυναικεία μπλουζάκια, κράτησέ τα προς το παρόν εκτός βαλίτσας για να σε βοηθήσουν να γεμίσεις ανεκμετάλλευτους χώρους


3. Πώς θα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ πλήρως το χώρο της αποσκευής

Ανάλογα το πώς τοποθετούμε τα ρούχα και όλα μας τα πράγματα μέσα στη βαλίτσα, μπορούμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε πολύτιμο χώρο.

Αν για παράδειγμα πάρουμε τα ρούχα όπως είναι διπλωμένα από τη ντουλάπα και τα βάλουμε έτσι μέσα στη βαλίτσα, τότε σου εγγυώμαι ότι τα ⅔ του διαθέσιμου χώρου έχουν ήδη χαθεί.

Στις βαλίτσες με ροδάκια προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι το χώρο ΑΝΑΜΕΣΑ στα ροδάκια για να βάλω τα πιο μικρά ρούχα ή αντικείμενα (πχ τη θήκη με τα εσώρουχα) κι έτσι να δημιουργήσω ένα πρώτο «επίπεδο» πάνω στο οποίο θα αρχίσω να τοποθετώ τα υπόλοιπα:

 
 

Στα κενά που δημιουργούνται στα πλάγια μπορούν να μπούν τα ρούχα «παρπαρτού» που δεν τσαλακώνουν εύκολα που αναφέραμε και πιο πάνω, ή π.χ. μια πετσέτα:

 
 

4. Σκέψου ΠΡΑΚΤΙΚΑ όταν φτιάχνεις βαλίτσες

Tip #1 Ογκώδη αντικείμενα και ρούχα - μήπως μπορώ να τα αντικαταστήσω; 🤔

Βρες ποια είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα που χρειάζεται να πάρεις μαζί σου και σκέψου έξυπνες και λιγότερο ογκώδεις εναλλακτικές.

Αντί να βάλεις όλα τα ογκώδη καλλυντικά σε ένα μεγάλο νεσεσέρ, χώρισέ τα σε μικρότερα. Με αυτό τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να τα χωρέσεις στη βαλίτσα.

Για τα σαμπουάν, αφρόλουτρα, ντεμακιγιάζ κλπ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταξιδιωτικά μπουκαλάκια (πωλούνται 1-2 ευρώ στο γνωστό μεγάλο παιχνιδο/πολυκατάστημα και το σετ περιλαμβάνει 3-4 μπουκαλάκια). Μπορείς να τα χρησιμοποιείς πολλές φορές και πραγματικά γλιτώνεις πολύ χώρο!

Μια άλλη εναλλακτική αντί για αφρόλουτρο είναι η μπάρα σαπουνιού. Εγώ ξεκίνησα να τις χρησιμοποιώ στην προσπάθειά μου να μειώσω τις πλαστικές συσκευασίες και στην πορεία ανακάλυψα πόσο βολικές είναι ΚΑΙ για τα ταξίδια!

Tip #2 Δείγματα δείγματα δείγματα! 😊

Μέσα στη χρονιά έχω ένα κουτάκι στο οποίο μαζεύω όλα τα δείγματα που μου δίνουν κατα καιρούς στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών από αρώματα και κρέμες. Οκ, για μερικές μέρες θα αποχωριστείς το αγαπημένο σου άρωμα και την κρέμα σου αλλά ο χώρος που θα γλιτώσεις θα σε αποζημιώσει! Επίσης μπορείς να ζητήσεις ένα δείγμα από το άρωμά σου σε ένα κατάστημα καλλυντικών, συνήθως δίνουν αν υπάρχει ή να αντικαταστήσεις το ογκώδες βαζάκι της κρέμας με μια άλλη σε σωληνάριο που πιάνει πολύ λιγότερο χώρο. 

 

Εδώ βλέπεις δίπλα σε κάθε κανονικό προϊόν και εναλλακτικές μικρότερου μεγέθους!

 

Πάλι στο πλαίσιο της οικολογικής μου μεταστροφής, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ υφασμάτινους δίσκους ντεμακιγιάζ αντί για βαμβάκι. Κανονικά τους πλένω στο πλυντήριο, αλλά στις διακοπές μπορείς να τους πλύνεις με λίγο σαπούνι στο χέρι και γλιτώνεις πάλι πολύ χώρο στη βαλίτσα. 

Λίγες εβδομάδες πριν το ταξίδι φροντίζω να κρατήσω μια μισογεμάτη οδοντόκρεμα για να την πάρω μαζί. Εναλλακτικά όταν πηγαίνω στον οδοντίατρο παίρνω 1-2 από τα δείγματα οδοντόκρεμας που έχουν και τα κρατάω για τα ταξίδια.

Tip #3 Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο! ✈️

Προσοχή! Σε περίπτωση που ταξιδεύεις αεροπορικώς ο τρόπος αποθήκευσης αλλάζει γιατί στο αεροδρόμιο πρέπει να περάσουν όλα τα υγρά από τον έλεγχο ακτίνων μέσα στα ειδικά σακουλάκια του αεροδρομίου.

Αυτό που κάνω εγώ είναι να έχω όλα τα υγρά μαζί σε ένα νεσεσέρ σε μια εύκολα προσβάσιμη (εξωτερική κατά προτίμηση) θήκη της αποσκευής. Έτσι μπορώ να τα βγάζω εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξω όλη τη βαλίτσα, για να τα τοποθετήσω στο ειδικό σακουλάκι

  • Σε αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται συσκευασίες υγρών μέχρι 100ml

  • Μόνη εξαίρεση, από εμπειρία, έχω δει να κάνουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές, καθώς οι περισσότερες συσκευασίες είναι πάνω από 100ml. Tα τοποθετώ και αυτά σε ξεχωριστό σακουλάκι και απλώς κάνουν κάποιον επιπλέον έλεγχο αλλά δε μου έχει τύχει ποτέ να μην τα δεχτούν.

  • Επίσης αν έχεις μαζί σου ομοιοπαθητικά, ζήτησε να στα περάσουν εκτός ακτινών. Δε μου έχει τύχει να αρνηθούν, ειδικά επειδή τα έχω όλα βολεμένα στην κασετίνα της Σουζάννας. Επειδή τα περνούν από ειδικό έλεγχο, αν έχεις πολλά χύμα μπουκαλάκια, υπάρχει περίπτωση να αρνηθούν, οπότε πάρε μαζί σου μόνο τα άκρως απαραίτητα.

Tip #4 Τσάντες 👜

Αν σκοπεύεις να πάρεις μαζί περισσότερες από μία τσάντες, βάλτες τη μία μέσα στην άλλη. Γλιτώνεις πολύ χώρο και στην πιο μικρή μπορείς να βάλεις τα πιο μικρά αντικείμενα,π.χ κοσμήματα ή φορτιστές. Έτσι, και γλιτώνεις χώρο και τα έχεις τακτοποιημένα.

Tip #5 Ζεστά Ρούχα 🧥

Αν θέλεις κάτι πιο ζεστό για τη βραδινή δροσούλα μπορείς να αντικαταστήσεις τα φούτερ και τα πουλόβερ με αντιανεμικά μπουφανάκια.

Αυτά τα μπουφανάκια είναι πολύ χρήσιμα και για τα φθινοπωρινά/ χειμερινά ταξίδια γιατί πιάνουν ελάχιστο χώρο, ζεσταίνουν καλά και δε λερώνονται εύκολα. Μπορείς έτσι να πάρεις περισσότερες πιο λεπτές αλλαξιές για να φοράς από μέσα σε συνδυασμό με αυτά και λιγότερα από τα χοντρά πουλόβερ που πιάνουν πολύ χώρο.

Tip #6 Κεφάλαιο «Θάλασσα» 🏖️

Συμφωνούμε πως ίσως από τα πιο ογκώδη αντικείμενα στη βαλίτσα είναι η τσάντα και οι πετσέτες θαλάσσης! Κάποια στιγμή που έπρεπε να αντικαταστήσω τις πετσέτες θαλάσσης επέλεξα πετσέτες από μικροΐνες. Είναι πανάλαφρες, πιάνουν ελάχιστο χώρο και στεγνώνουν πολύ γρήγορα! Αν δεν έχεις, επίλεξε 2 από τις πιο λεπτές πετσέτες θαλάσσης για εσάς και πόντσο για τα παιδιά (τα οποία τις θέλουν μόνο για στέγνωμα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά δε θα κάτσουν πάνω στην πετσέτα). Αν τυχόν θέλεις να έχεις κάτι να στρώσετε για τα παιδιά μπορείς να πάρεις παρεό,που πιάνουν λιγότερο χώρο από μια πετσέτα θαλάσσης.

 

Εδώ βλέπεις ένα πόντσο της κόρης μου και μια πετσέτα δική μου από μικροΐνες.

 

Για την τσάντα θαλάσσης μπορείς και να αυτοσχεδιάσεις, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Οι δικές μου αγαπημένες επιλογές είναι οι υφασμάτινες τσάντες για ψώνια.

Οι υφασμάτινες τσάντες για ψώνια μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σαν τσάντες θαλάσσης. Εδώ τις βλέπεις ανοιχτές…

…και εδώ διπλωμένες

Έχω κρατήσει μία που μου έκαναν δώρο από κάποιο μαγαζί και άλλη μία που αγόρασα από μεγάλη αλυσίδα ρούχων για τα ψώνια (συνήθως κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ και τη χρησιμοποιώ πολύ και στην καθημερινότητα) και με έχει βολέψει και για τη θάλασσα. Ρίξε μια ματιά εκεί που φυλάς τις τσάντες από τα καταστήματα, πολύ πιθανό να βρεις μια για να αντικαταστήσεις την τσάντα θαλάσσης σας. 

Tip #7 Παπούτσια 👟👡

Άλλο βάσανο είναι τα παπούτσια. Ένα κόλπο για να πιάνουν λιγότερο χώρο είναι τα βάλεις ένα ένα και όχι και τα δύο μαζί, σε θήκες ή σακουλίτσες. Έτσι μπορείς να βρείς πιο εύκολα χώρο μέσα στη βαλίτσα για να τα χωρέσεις. Αν παίρνετε μαζί αθλητικά μπορείς να εκμεταλλευτείς το εσωτερικό τους για να τοποθετήσεις πχ κάλτσες, ή τα αντηλιακά, ακόμη κι ο πιο μικρός χώρος που κερδίζουμε είναι χρήσιμος! Τα παπούτσια καλό είναι να τοποθετούνται στη βαλίτσα με τη σόλα προς τα πάνω, έτσι δημιουργείται επίπεδος χώρος στον οποίο μπορούμε να βάλουμε άλλα ρούχα από πάνω.

Tip #8 Για μείωση της μουρμούρας 😉

Βάλε πάνω πάνω τα πράγματα που θα χρειαστείς μόλις φτάσεις!

Αν πχ. φτάνεις βράδυ βάλε πάνω πάνω τις πυτζάμες ή αν φτάνεις πρωί και όλοι θα θέλουν να κάνουν αμέσως μια βουτιά βάλε πάνω πάνω τα μαγιώ.

Έτσι δε θα χρειαστεί να αδειάσεις ΟΛΗ τη βαλίτσα μόλις έχεις φτάσει κουρασμένη από το ταξίδι (και με τα παιδιά να χοροπηδάνε πάνω από το κεφάλι σου γιατί ανυπομονούν να πάνε για μπάνιο)! Το έχω πάθει και από τότε έχω μάθει.


5. Μίλα με τα ΠΑΙΔΙΑ 👧🏻👦🏻

Αυτό κι αν το’χω πάθει για να το μάθω! Ακόμα θυμάμαι στα πρώτα ταξίδια που τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί ΟΟΟΟΛΑ τους τα παιχνιδια. Και το εννοώ κυριολεκτικά το «όλα»!

Μερικές μέρες πριν το ταξίδι μίλα με τα παιδιά και εξήγησέ τους ότι ο χώρος στις βαλίτσες είναι περιορισμένος και είναι αδύνατο να πάρουν μαζί όλα τους τα παιχνίδια και τα νάνι, γιατί απλά δε θα υπάρχει χώρος για άλλα απαραίτητα όπως π.χ. τα μαγιώ! Και δεν επιλέγω τυχαία τα μαγιώ, ξέρω ότι είναι αυτό που τους νοιάζει περισσότερο άρα το μήνυμα θα περάσει πιο εύκολα.

Ζήτα τους να διαλέξουν τα 1-2 πιο αγαπημένα τους και εξήγησέ τους ότι τα υπόλοιπα θα ‘φυλάνε’ το σπίτι μέχρι να γυρίσουν.

Δώσε τους χρόνο να το επεξεργαστούν, αυτή η συζήτηση καλό είναι να ξεκινήσει μερικές μέρες πριν σε χαλαρό πλαίσιο και όχι τελευταία στιγμή με τσακωμούς πάνω από τη βαλίτσα.

Χρησιμοποίησε ξεκάθαρα επιχειρήματα που να μπορούν να καταλάβουν όπως πχ τα μαγιώ και ‘δώσε’ τους τη δυνατότητα να πάρουν εκείνα την απόφαση.

- Προτιμάς δηλαδή να πάρεις 5 νάνι και να μην έχουμε χώρο για τα μαγιώ και άρα να μη μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα ή να πάρεις 1 ή 2 νάνι και να χωρέσουν και τα μαγιώ;

Στα δικά μου παιδιά τουλάχιστον αρέσει να αποφασίζουν τα ίδια και αν αποφασίσω εγώ γι’αυτά είναι σίγουρο ότι θα πέσω σε τοίχο άρνησης’!


6. Ξεχωριστές Βαλίτσες;; Για ποιο λόγο;

Βαλίτσα για τα άπλυτα; Ναι!

Ωραία περάσαμε αλλά έφτασε η ώρα της επιστροφής... Και φτου κι απ’την αρχή να πρέπει να ετοιμάσεις, με μισή καρδιά αυτή τη φορά, βαλίτσες.

Βάλε ό,τι καθαρά έχουν μείνει μαζί με τα νεσεσέρ και ό,τι άλλο θα πάει για τακτοποίηση σε μια βαλίτσα και όλα τα άπλυτα σε άλλη.

Κερδίζεις πολύ χρόνο από το μάζεμα στην επιστροφή γιατί μπορείς να ξεκινήσεις αδειάζοντας μονομιάς τα άπλυτα στο καλάθι και τακτοποιώντας αμέσως τις βαλίτσες στη θέση τους. Η περισσότερη δουλειά έχει ήδη γίνει!

Έξτρα κολπάκι προνοητικότητας

Πριν αδειάσεις τη βαλίτσα με τα καθαρά ρούχα, αφιέρωσε μερικά λεπτά για να δεις τελικά τί δε χρειάστηκες. Αναπροσάρμοσε τις ποσότητες στη λίστα σου κι έτσι την επόμενη φορά θα αποφύγεις να πάρεις κάτι περιττό και θα έχεις ακόμη μεγαλύτερη οικονομία χώρου.

Αν κάνετε πολλές στάσεις:

Οι ξεχωριστές βαλίτσες εξυπηρετούν πολύ και στην περίπτωση που κάνετε πολλές στάσεις για διανυκτέρευση ή έχετε να αλλάξετε καταλύματα. Όσο περνούν οι μέρες, μπορείς να βάζεις όλα τα άπλυτα σε μια βαλίτσα, ώστε να μη χρειάζεται καν να την ανοίγετε.



Για να το δεις και στην πράξη, ακολουθούν φωτογραφίες από τις βαλίτσες των φετινών μας διακοπών στην Ελλάδα. Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια και θα μείνουμε κάπου 20 μέρες, άρα τα ρούχα είναι υπολογισμένα να μας βγάλουν χαλαρά για 25. Οι διακοπές μας είναι μοιρασμένες σε μια εβδομάδα σε ένα νησί όπου το δωμάτιο που νοικιάζουμε είναι πάνω στη θάλασσα, οπότε τη βγάζουμε όλη μέρα με το μαγιώ, κάποιες μέρες στο εξοχικό των παππούδων που κι εκεί δεν έχουμε πολλές ανάγκες και κάποιες άλλες μέρες που συναντάμε τους φίλους μας, πάμε καμιά βόλτα στην Αθήνα, βγαίνουμε βράδυ για κανένα ποτό κτλ., οπότε πρέπει να βάλουμε και κανένα πιο καλό ρουχαλάκι επάνω μας😄.

Εδώ να δηλώσω ότι φέτος μέχρι κι εγώ εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Στη φωτογραφία που θα δεις με όλα τα ρούχα μαζεμένα προστέθηκαν τελικά τελευταία στιγμή κάτι βατραχοπέδιλα, κάτι μάσκες, έξτρα σωσίβια και μια τσάντα με ροδάκια η οποία μπήκε μέσα στη μια βαλίτσα😅, καθώς πάντα γυρίζουμε με διάφορες προμήθειες από Ελλάδα κι έτσι σίγουρα θα χρειαστούμε έξτρα αποθηκευτικό χώρο.

Εδώ βλέπεις τα πράγματα συγκεντρωμένα στο κρεβάτι
( μείον τα έξτρα που προστέθηκαν μετά που λέγαμε )

Εδώ είναι το πώς περίπου είχα σκεφτεί να τα βάλω μέσα στις ειδικές θήκες

Οι αποσκευές μας ήταν αυτές. Δυο βαλιτσάκια και δυο σακ βουαγιάζ μεγέθους cabin.

Σου βάζω και μερικές φωτογραφίες για να δεις πώς τοποθέτησα τα πράγματα μέσα.

Αρχικά μοίρασα ό,τι ήθελα μέσα στις ειδικές θήκες, διπλώνοντας το καθένα όπως βόλευε καλύτερα.

Και μετά άρχισα να δημιουργώ στρώματα, εκμεταλλευόμενη όλους τους χώρους, με τον τρόπο που σου εξήγησα παραπάνω.

Παπούτσια ξεχωριστά, με τη σόλα προς τα πάνω

Ρούχα έτσι διπλωμένα ώστε να γεμίζουν τα κενά που δημιουργεί το χερούλι της βαλίτσας.

Και μετά, σιγά σιγά, άρχισα να συμπληρώνω.

Όπως βλέπεις, πάνω από τα βαρελάκια, υπάρχει πάντα χώρος για μερικά μπλουζάκια διπλωμένα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Και τέλος όπως είπαμε, όλοι πρέπει να κάνουμε τους συμβιβασμούς μας. Στην επόμενη φωτογραφία δεξιά βλέπεις το νάνι του γιου μου που θέλει δική του αεροπορική θέση και αριστερά το ταξιδιωτικό νάνι.



ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Όταν τα παιδιά ταξιδεύουν μόνα τους 🧳

Άν έχεις να στείλεις τα παιδιά κάπου μόνα τους, στους παππούδες, σε κατασκήνωση, αν μοιράζεστε την κηδεμονία για τις μέρες που τα έχει ο άλλος γονιός κλπ, σωτήρια λύση είναι τα διάφανα σακουλάκια τροφίμων με zip!

Μπορείς σε κάθε σακουλάκι να βάλεις την πλήρη αλλαξιά της μέρας (ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες…) και να γράψεις απ’έξω τη μέρα. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι θα αλλάζουν όσο συχνά πρέπει. Για τα πιο μικράκια που όμως ξέρουν τους αριθμούς, μπορείς αντί για μέρες να γράψεις αριθμούς,1-2-3... 🤩

Αν έχεις το χρόνο μπορείς να ετοιμάσεις μαζί τους τα σακουλάκια και να τους εξηγήσεις πώς θα τα χρησιμοποιήσουν. Στα δικά μου παιδιά τους άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία και όταν ήταν μόνα τους ήταν πολύ επιμελή στο να την ακολουθήσουν. Φυσικά μαζί μπαίνει και ένα σακουλάκι με 1-2 έξτρα αλλαξιές (ανάλογα το διάστημα που θα λείψουν) το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν σε περίπτωση που χρειαστούν 2η αλλαξιά μέσα σε μια μέρα. Και πάλι για τα πιο μικράκια μπορείς αυτό το σακουλάκι να το μαρκάρεις με σταυρούς +++ και να τους εξηγήσεις πότε θα το χρησιμοποιήσουν.

Επίσης απαραίτητη, μια μεγάλη τσάντα για να βάζουν μέσα τα άπλυτα κι έτσι θα έχουν τη βαλίτσα τους πάντα τακτοποιημένη.

Πιστέψέ με, με αυτό το σύστημα όσοι θα έχουν την ευθύνη των παιδιών εκείνες τις μέρες, θα σε ευγνωμονούν!

Και φυσικά, τα πλαστικά σακουλάκια μπορείς να τα φυλάξεις μέσα στη βαλίτσα και να τα χρησιμοποιήσεις και την επόμενη φορά.


☀️☀️ !!!! ΚΑΛΟ ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!! ☀️☀️