Πυρετός στα παιδιά - βότανα με αντιπυρετική δράση

Πολλά βότανα βοηθούν στη ρύθμιση του πυρετού - ίσως γνωρίζεις ήδη μερικά από τη μητέρα ή τη γιαγιά σου;

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να παρουσιάσω 5 από αυτά που προτείνω τακτικά στο ιατρείο.

1. Τίλιο (Άνθος Φλαμουριάς)

Το κλασικό βότανο που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι το τίλιο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο βότανο και χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Δίνεται κυρίως ως τσάι, αλλά χρησιμοποιείται και ως βάμμα. Σπάνια το έχω δει ακόμη και σε συμπιεσμένη μορφή σε μορφή χαπιού.

 
 

Το τίλιο προκαλεί εφίδρωση, ανοίγουν δηλαδή οι πόροι και ιδρώνει κανείς πολύ καλύτερα. Κατά συνέπεια η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να πέσει με φυσικό τρόπο, μόλις το σώμα είναι έτοιμο.

Το τίλιο είναι επίσης αποχρεμπτικό και ήπια αντιφλεγμονώδες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά και ενάντια σε μια εντελώς βουλωμένη μύτη ή στη βλέννα στους βρόγχους. Η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται στο γεγονός ότι ανακουφίζει στον πονόλαιμο. Σαφώς τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο με ένα παυσίπονο, αλλά σίγουρα απαλύνει τον πόνο και υποστηρίζει επίσης στη θεραπεία του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.


2. Αχιλλέα

Στα λατινικά ονομάζεται Achillea millefolium, που σημαίνει «τα 1000 φύλλα του Αχιλλέα». Στη μυθολογία λέγεται ότι ο Αχιλλέας στον Τρωικό πόλεμο θεράπευε πληγές με επιθέματα αχιλλέας.

Η Achillea millefolium πίνεται συνήθως σαν τσάι.

Έχει όμως πικρή γεύση και κατά συνέπεια τα μικρότερα παιδιά γενικά δεν το θέλουν. Αυτός είναι ο λόγος που τείνω να συνταγογραφώ την Αχιλλέα σε μορφή βάμματος, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολικής ηλικίας.

Φυσικά μπορείς να δώσεις το τσάι σε μεγαλύτερα παιδιά και να το ανακατέψεις με άλλα βότανα και πχ. μέλι για πιο ευχάριστη γεύση.

 
 

Η Αχιλλέα προκαλεί εφίδρωση και κατά συνέπεια ρυθμίζει τον πυρετό. Η αποχρεμπτική της δράση οφείλεται στις πικρές ουσίες που περιέχει. Οι πικρές ουσίες είναι και σπασμολυτικές, τονώνουν τα έντερα και έτσι βοηθούν και σε πεπτικά προβλήματα.

Είναι επίσης δυναμωτική και χρήσιμη στη φάση της ανάρρωσης μετά από ασθένεια για να τονώσει ξανά την όρεξη.


3. Σαμπούκος (τα άνθη)

Ο Σαμπούκος έχει έντονο άρωμα και σε αντίθεση με την Αχιλλέα, έχει πολύ καλή γεύση.

Το τσάι Σαμπούκου προκαλεί εφίδρωση, κατά συνέπεια ρίχνει ήπια τον πυρετό. Μπορεί να το πιει κανείς ακόμη και το καλοκαίρι ως τσάι ή σιρόπι γιατί έχει αυτή τη δροσιστική δράση.

Με άλλα λόγια: όταν κάνει ζέστη τα άνθη Σαμπούκου δροσίζουν το σώμα εσωτερικά και εξωτερικά.

 
 

Είναι αποχρεμπτικός και περιέχει πολύ ψευδάργυρο και βιταμίνη C. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να παίρνει κανείς ψευδάργυρο και βιταμίνη C από τον Σαμπούκο παρά να αγοράζει συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ.


4. Φιλιπέντουλα (Ουλμάρια/ Σπειραία)

Το τέταρτο βότανό μας είναι η Φιλιπέντουλα, στα λατινικά Filipendula ulmaria, ένα πολύ ενδιαφέρον βότανο.

Αν και προκαλεί εφίδρωση και έτσι βοηθά επίσης στη μείωση του πυρετού, η αναλγητική και αντιφλεγμονώδης δράση του είναι ξεκάθαρα στο προσκήνιο επειδή περιέχει προκαταρκτική ουσία του σαλικυλικού οξέως. Εσύ μάλλον γνωρίζεις το σαλικυλικό οξύ ως «ασπιρίνη», το οποίο όχι μόνο ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά βοηθά και στη διάσπαση των φλεγμάτων στις ιώσεις.

 
 

Η Φιλιπέντουλα λειτουργεί καλά ενάντια σε ιογενείς ασθένειες και κρυολογήματα, επίσης σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Σε περίπτωση κρυολογήματος με πολύ βήχα και φλέγματα, μια πολύ καλή επιλογή είναι τσάι Φιλιπέντουλας με Θυμάρι. Αυτό δρα πολύ καλά αποχρεμπτικά και θερμαίνει/τονώνει το σώμα.


5. Φλοιός Ιτιάς

Για λόγους πληρότητας, θέλω να αναφέρω εδώ τον φλοιό ιτιάς. Το σαλικυλικό οξύ που περιέγραψα παραπάνω λαμβάνεται από αυτόν. Ειδικά ο φλοιός των νεαρών κλαδιών ιτιάς περιέχει πολλά, πολλά σαλικυλικά: παρόμοια με τη Φιλιπέντουλα, αλλά σε σαφώς υψηλότερη συγκέντρωση.

 
 

Το σαλικυλικό οξύ έχει δράση παρόμοια με την ασπιρίνη και ο φλοιός της ιτιάς είναι αναλγητικός και αντιφλεγμονώδης.

Μια επιλογή είναι να το πιει κανείς ως αφέψημα αλλά η γεύση σίγουρα ΔΕΝ είναι ωραία. 🙁

Τα έτοιμα παρασκευάσματα από φλοιό ιτιάς (κάψουλες και χάπια) είναι κάπως πιο εύκολα. Επιδρά πολύ καλά και λαμβάνεται και σε συνδυασμό με άλλα βότανα κυρίως λόγω της άσχημης γεύσης του.

‼️ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φλοιός ιτιάς συνιστάται μόνο από την εφηβεία και μετά. Επίσης άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη ή έχουν αλλεργικό άσθμα δεν πρέπει να λαμβάνουν σκευάσματα από φλοιό ιτιάς. ‼️


Συμπερασματικά

  1. Αν έχεις μικρά παιδιά (από περ. 18 μηνών και πάνω), οι καλύτερες επιλογές σου είναι τα άνθη Σαμπούκου και το Τίλιο. 🧒🏻👦🏻

  2. Σε παιδιά σχολικής ηλικίας προστίθεται και η Φιλιπέντουλα και ΄ίσως λίγη Αχιλλέα σε μικρές ποσότητες (σε συνδυασμό με πιο ευχάριστα βότανα).

  3. Από την εφηβεία και μετά μπορούν να χρησιμοποιηθου΄ν όλα τα βότανα που αναφέρω στο άρθρο.

Είσαι στο Pinterest? Εδώ μπορείς να φυλάξεις αυτό το άρθρο για αργότερα, και λίγο πιο κάτω να το μοιραστείς και στο Facebook αν έχεις φίλους με μικρά παιδιά!