Από ποια ατυχήματα πρέπει να προστατέψω το παιδί μου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μικροατυχήματα είναι συχνά στα μικρά παιδιά. Eίναι πραγματικά απίθανο τι παιχνίδια και σκανταλιές θα σκαρφιστούν, με τις οποίες θα κινδυνεύσουν ξανά και ξανά.

Όταν μιλάμε βέβαια για «ατυχήματα» και «πρόληψη ατυχημάτων», αυτοί είναι πολύ… ευρείς όροι.

Ξεκινάμε από τα απλά καρούμπαλα στο μέτωπο όταν αρχίζει να μπουσουλάει ένα μωρό και συνεχίζουμε με τις διάφορες μελανιές που αποκτούν τα μικρά παιδιά παίζοντας και αναπτύσσοντας κινητικές δεξιότητες. Μόνο ένα παιδί που έχει χτυπήσει το κεφάλι του μερικές φορές όταν σηκώθηκε απότομα κάτω από το τραπέζι μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο να χτυπήσει και θα προσέχει καλύτερα στο μέλλον.

 
 

Και φυσικά, όποιος έχει ασχοληθεί με πολλά παιδιά θα προσέξει πως υπάρχει μεγάλο φάσμα συχνότητας αλλά και σοβαρότητας των ατυχημάτων που παθαίνουν.

Υπάρχουν τα πιο ήρεμα, ίσως προσεκτικά και διστακτικά παιδιά, που θα περπατήσουν χωρίς να κρατιούνται μόνο όταν είναι 1000% βέβαια πως έχουν πολύ καλή ισορροπία. Αυτά τα παιδιά προτιμούν να παρατηρήσουν πρώτα τα άλλα παιδιά, και θα είναι τα τελευταία που θα ανεβούν στη μεγάλη τσουλήθρα ή θα σκαρφαλώσουν κάπου.

Επίσης υπάρχουν και άλλα παιδιά που φαίνεται σαν να μην γνωρίζουν φόβο, θέλουν επίμονα να περπατήσουν πριν καλά-καλά μπουσουλήσουν ακόμα και αν πέφτουν μετά από 2-3 βήματα.

Αυτά τα παιδιά είναι ικανά να τρέξουν στο δρόμο χωρίς δεύτερη σκέψη και θα σκαρφαλώσουν στο πιο τρελό μέρος. Είχα αρκετούς τέτοιους μικρούς ασθενείς, που ερχόντουσαν στο ιατρείο για την αφαίρεση ενός ακόμα γύψου. Συχνά σύστηνα στους γονείς να σκεφτούν να βάλουν τα παιδιά αυτά σε μια αθλητική δραστηριότητα για αρκετές μέρες στην εβδομάδα.

 
 

Επικίνδυνα ατυχήματα στα μικρά παιδιά

Σε αυτά θέλω να εστιάσουμε.

Ξεφυλλίζοντας έναν κατάλογο από καταστήματα βρεφικών ειδών, θα βρεις πάμπολλα είδη για την ασφάλεια μέσα στο σπίτι - τόσα πολλά, που θα χρεωκοπούσαμε όλοι αν τα αγοράζαμε όλα όσα «χρειαζόμαστε»!

Μπορεί να ακουστεί λίγο… εξτρέμ, αλλά προσωπικά υποστηρίζω πως είναι αδύνατον να αποφύγουμε ΟΛΑ τα μικροατυχήματα και στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ελάχιστα αξεσουάρ ασφαλείας.

Η δική μου οικογένεια έμενε σε ε΄να παλιό διαμέρισμα όταν τα παιδιά μας ήταν στην ηλικία που συμβαίνουν όλα τα ατυχήματα.

Τα ΜΟΝΑ είδη προστασίας που αγοράσαμε εμείς προσωπικά ήταν:

  1. προστατευτικά για τις πρίζες και

  2. προστατευτικά για τις χειρολαβές των παραθύρων (μέναμε στον τέταρτο όροφο, τα παράθυρα άνοιγαν πανεύκολα και δεν υπήρχε μπαλκόνι - κανένα παιδί δεν θα επιζούσε μια πτώση από τόσο ψηλά) και

  3. ναι, όσα ψηλά/βαριά έπιπλα είχαμε, τα πακτώσαμε στον τοίχο (αν πλακωθεί ένα μικρό παιδί σκαρφαλώνοντας σε μια βιβλιοθήκη ή συρταριέρα, επίσης θα απειληθεί η ζωή του πολύ σοβαρά).

Αυτά. Δεν αγοράσαμε τίποτα άλλο.

Αν μέναμε σε σπίτι με σκάλες, πιθανότατα θα είχαμε πάρει και πορτάκι για τις σκάλες. Βέβαια πήραμε άλλα μέτρα ασφαλείας (τα συζητάω πιο κάτω), αλλά για αυτά δεν χρειάστηκε να αγοράσουμε κάτι.

 
 

Για ποια ατυχήματα επιβάλλεται λοιπόν η πρόληψη;

Αρχικά, ρίξε μια προσεκτική ματιά στο σπίτι σας:

Καλό είναι να ξέρεις πως το 80% των ατυχημάτων στη μικρή παιδική ηλικία γίνεται μέσα στο σπίτι και μόνο το 20% έξω απ’ αυτό. Εννοείται πως τα μικρά παιδιά περνούν πολλές ώρες στο σπίτι 🤷🏻‍♀️, οπότε κάπως έτσι στέκουν και αυτοί οι αριθμοί.

Ο λόγος που το αναφέρω αυτό δεν είναι φυσικά για να σε τρομάξω – είναι κάτι που δεν θέλω να κάνω ποτέ.

Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να αποφύγεις όχι τους τραυματισμούς τύπου «καρούμπαλο» αλλά τα πραγματικά ανεπανόρθωτα ατυχήματα

Ας τα δούμε αναλυτικά – σου θυμίζω ότι σκοπός δεν είναι ο πανικός αλλά η πρόληψη! 

Πτώσεις από παράθυρα, σκάλες, μπαλκόνια

Βεβαιώσου ότι τα παιδιά ΔΕΝ έχουν πρόσβαση στο να πέσουν από αυτά τα μέρη, ακόμα και σπρώχνοντας μια καρέκλα ή ένα σκαμνί/μπαούλο/παιχνίδι και σκαρφαλώνοντας πάνω σε αυτό. Στο παιχνίδι και στην προσπάθεια μιας… περιπέτειας, είναι πολύ εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα πριν καν καταλάβεις τι έγινε. Έχει σημασία να μπορείς να έχεις τη σιγουριά πως δεν θα συμβεί αυτό, ακόμα και αν εσύ εκείνη την ώρα είσαι στην τουαλέτα.


Καταπλάκωμα από έπιπλα ή τηλεοράσεις

Ειδικά τα ψηλά και ενδιαφέροντα έπιπλα (βιβλιοθήκες, ραφιέρες, συρταριέρες) και σίγουρα οι τηλεοράσεις πρέπει να είναι όλα πακτωμένα καλά στον τοίχο. Τα μικρά παιδιά θέλουν να σκαρφαλώσουν σε αυτά ή να τα τραβήξουν, και πέφτουν πα΄νω τους. Μπορεί να συμβεί εντός λίγων δευτερολέπτων, συνήθως παρουσία των γονέων.


 
 

Δηλητηριάσεις με φάρμακα & τσιγάρα

Τα τσιγάρα και τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι ΠΟΤΕ και με ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ προσβάσιμα στα παιδιά, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι.

Είναι αμέτρητες οι φορές που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα.

Το παιδί βρίσκει και πίνει ολόκληρο το μπουκάλι με το σιρόπι γιατί είναι γλυκό και νόστιμο.

Ή, κλασικά παίρνει το παιδί τσιγάρο ή γόπα από το τασάκι ή από μια τσάντα και το μασουλάει, ή βρίσκει τα Lexotanil της γιαγιάς (μάντεψε πού….. 😫) στο συρτάρι του κομοδίνου, δηλαδή στο τέλειο ύψος για ένα μικρό παιδί.

Τα τσιγάρα και τα φάρμακα πρέπει να είναι σε μη προσβάσιμο σημείο για τα παιδιά, ιδανικά κάπου που ούτε τα βλέπει ούτε τα φτάνει το παιδί σου.  


Απορρυπαντικά (χλωρίνη, καθαριστικά κλπ),

Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια από τις δηλητηριάσεις με φάρμακα και τσιγάρα.

 
 

Νομίζω εδώ δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω – φρόντισε απλά να έχεις αυτά τα προϊόντα σε κάποιο κλειδωμένο ντουλάπι. Επίσης, την ώρα που τα χρησιμοποιείς, βεβαιώσου και πάλι ότι το παιδί δεν έχει πρόσβαση σε αυτά: δηλαδή μην τα αφήνεις στο πα΄τωμα.

Τα καπάκια ασφαλείας ΔΕΝ είναι αληθινά ασφαλή. Μερικές φορές οι ενήλικες τα ανοίγουν πιο δύσκολα από ότι ένα παιδί!


Εγκαύματα

Ο φούρνος, το τζάκι, η κατσαρόλα μπορούν να τραβούν φοβερά έντονα το ενδιαφέρον του παιδιού – ειδικά αν βλέπει τη μαμά να περνά πολλές ώρες μπροστά τους.

Δυστυχώς μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά ή και θανατηφόρα εγκαύματα, που δεν μπορούν να διορθωθούν παρά τις προόδους που έχουμε δει στη μοντέρνα ιατρική με τα μοσχεύματα κλπ.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν, και εδώ θα σοκάρω ίσως αλλά πείτε ό,τι θέλετε…. είναι να φοβάται και να σέβεται το ίδιο το παιδί τις εστίες εγκαυμάτων.

Αντί λοιπόν να το κρατάμε πάντα πολύ μακριά από κάθετί που καίει, είναι πιο αποτελεσματικό ειδικά σε ένα παιδί με μπόλικο πείσμα να το αφήσουμε ελεγχόμενα να αγγίξει το φούρνο ή και την κατσαρόλα απ’ έξω, ή το καυτό νερό. Έτσι θα πονέσει και θα φωνάξει, πιθανόν και να ξαναδοκιμάσει μια-δυο φορές, αλλά μετά θα αντιληφθεί και θα θυμάται πως αυτό το μέρος είναι δυσάρεστο και πονάει πολύ.

Ξέρω πως ακούγεται εξτρέμ, αλλά έχω δει αρκετές περιπτώσεις παιδιών που πάντα τους έλεγαν μόνο «καίει», χωρίς να έχουν τα ίδια έστω και μια μικρή δυσάρεστη εμπειρία… και τελικά τράβηξαν το χερούλι της γεμάτης κατσαρόλας με τα μακαρόνια που έβραζαν και έπαθαν φρικτά εγκαύματα ακριβώς τη στιγμή που η μαμά πήγε για μια στιγμή στην πόρτα επειδή χτύπησε ξαφνικά το κουδούνι.

 
 

Πνιγμός & παρ’ ολίγον πνιγμός εντός και εκτός σπιτιού

Τα μικρά παιδιά μπορου΄ν να πνιγούν και να πεθάνουν σε δύο σπιθαμές νερού, γιατί όταν βρεθούν με το πρόσωπο μέσα στο νερό δεν αντιδρούν όπως οι ενήλικες και δεν ξέρουν πού είναι το πάνω και πού το κάτω.

Ξέρω περιπτώσεις μικρών παιδιών 18 μηνών που πνίγηκαν στη μπανιέρα δίπλα στο αδελφάκι 3 ή 4 ετών την ώρα που έπαιζαν μαζί, γιατί ο μπαμπάς πήγε να σηκώσει το κινητό του και δεν τα έβλεπε εκείνη την ώρα ή οι γονείς τσακώθηκαν στο χολ για λίγα λεπτά. Κανείς δεν αντιλήφθηκε τίποτα και η μπανιέρα είχε μόνο 20 εκατοστά νερού αλλά ήταν αρκετά για να συμβεί το δυστύχημα. Χρειάζονται μόνο 3-4 λεπτά άπνοιας, που περνάνε πριν καλά-καλά τα αντιληφθούμε. Τα μεγαλύτερα αδελφάκια ΔΕΝ αντικαθιστούν την προσοχή ενός ενήλικα.


Ποτέ δεν θέλω να εμπνέω φόβο ή πανικό.

Θέλω απλά να σου εφιστήσω την προσοχή στο ότι οι αληθινές εστίες κινδύνου στο σπίτι ΔΕΝ είναι η γωνία από το τραπεζάκι του σαλονιού, ούτε το ντουλάπι που θα μαγκώσει τα δάκτυλά του, ακόμα και αν στη χειρότερη περίπτωση τα σπάσει.

(Αυτά τα μικροατυχήματα είναι μεν επίπονα και μπορεί να χρειαστούν γύψο ή ράμματα. Στην τελική ανάλυση όμως είναι ασήμαντα μπροστά στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει π.χ. ένα μπάνιο στη μπανιέρα χωρίς συνεχή επίβλεψη, ένα γεμάτο τασάκι ή ένα κουτί χάπια στο κομοδίνο.)

Εύχομαι προσοχή σε αυτά που έχουν σημασία, και ασφάλεια για τα παιδιά μας!
Σουζάννα 🌷

Είσαι στο Pinterest? Εδώ μπορείς να φυλάξεις αυτό το άρθρο για αργότερα, και λίγο πιο κάτω να το μοιραστείς και στο Facebook αν έχεις φίλους με μικρά παιδιά!

 
prolipsi-atiximaton-mikra-paidia-pin.png